Till oss kan du komma med dina äpplen på hösten. Vi mustar, pastöriserar och tappar upp på bag in box medan du väntar, så du behöver inte komma tillbaka och hämta. Kartongerna kan du förvara i rumstemperatur i ett helt år, öppnad box i kylen håller minst en månad. För att du ska slippa köa i flera timmar så bokar du enkelt in en tid i vårt bokningssystem nedan som öppnar i augusti.
Enligt en genomgång av musterier i Sverige kostar det att få pastöriserad must av sina äpplen från 23 upp till 36 kronor litern. Hos oss betalar du 24 kr/l inklusive bag in box och moms (gäller 5 liters bib = 120.-). i år kan vi också erbjuda 3 liters bib för 95.- Minsta vikt du måste ha med dig är 50 kg vilket är ca 3-4 stora papperskassar. Nedan finner du information om hur det går till och när olika äppelsorter mognar och därmed ger godast must.
[/row]
Musteriet drivs med el från vind/vatten/sol kraft.
När ska jag musta?
Många mustar sina äpplen för tidigt då de inte utvecklat sin fulla arom och perfekta balans mellan syra och sötma. Att äpplen faller ner från träden behöver inte betyda att de är mogna.
Snabbtest: Är kärnorna vita är äpplet omoget. Är kärnorna bruna är äpplet moget. Ett omoget äpple är väldigt syrligt utan utvecklad sötma. Med mognaden utvecklas sötman.
För att undvika fallfruktsskador kan du plocka ner dem i kassar och låta dem mogna ytterligare någon/några veckor för att sedan musta när de är mogna. (Se ”Vilka äpplen mustar man när” nedan). Se till att gallra bort dålig frukt med jämna mellanrum.
Vilka äpplen kan jag musta?
I princip alla mogna äpplen blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra. Det spelar ingen roll om äpplena har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.
Att undvika!
Övermogna äpplen blir mjöliga.Vi mustar inte mjöliga äpplen då de ger dålig must och sätter igen pressduk och filter.Ett övermoget äpple är mjukt och knakar inte när man biter i det.
Du kan inte musta fallfrukt från häst-, ko- eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier. Du kan heller inte musta äpplen som blivit mörkbruna, mögliga eller börjat ruttnna då de utvecklar giftet patulin.