Vår historia

Vår historia

En del av Ekerö kommun

Äppelfabriken på historisk mark

Redan för 100-år sedan njöt gästerna sitt kaffe i samma lusthus som våra gäster idag njuter sitt kaffe i. I växthuset från 1898 växer precis som då druvor, fikon och persikor. På Wiksunds Gård anlades också en äppelodling vid förrförra sekelskiftet och några av träden står fortfarande kvar i den nedre delen av vår trädgård.

Men platsen är mer historisk än så. En av riksarkivets kartor från 1640-talet visar att de första registrerade äppelodlingarna i Sverige låg just här i Hilleshög där vi ovetandes om detta startade Äppelfabriken 366 år senare.

Idag har vi planterat 400 nya äppelträd och för på så vis ett kulturhistoriskt arv vidare till kommande generationer. Vi förädlar äpplen och andra frukter och bär till marmelader, chutneys, moser, geléer must och mycket annat. Vi säljer det endast i vår lilla gårdsbutik. På hösten mustar vi Stockholmarnas äpplen här.

 

 

fb0626s

Där det under 1900-talet låg en tegelindustri växer idag rader med äppelträd och istället för rök ur skorstenar kan man känna doften av marmelad när Katharina kokar.

Äppelfabrikens tillkomst

När vi fann att vi varje dag spenderade 2 timmar var i bil till och från våra respektive arbetsplatser och räknade ut att detta motsvarade tre hela arbetsmånader per år så bestämde vi oss för att ändra på våra liv.

Katharina såg varje höst hur tonvis med äpplen ramlade ner i trädgårdarna, ruttnade och slängdes bort. Trots att svenska äpplen tillhör de godaste i hela världen. Med vårt kallare klimat och ljusa sommarnätter mognar de långsammare och utvecklar en fantastisk aromrikedom som tungt besprutade, för tidigt plockade och runt halva världen fraktade importäpplen inte är i närheten av.

Det var där någonstans i bilen mellan Färingsö och Nacka som idén om Äppelfabriken föddes. Att tillverka något som ingen smakat förut ifrån svenska äpplen som ingen bryr sig om. Resten är som det brukar heta historia och den finns beskriven i vår bok Äppelfabriken.

Sagt om Blomsterträdgården

Slottsträdgårdsmästaren Hasse Wester skrev den 29/7 12:
“Den allra vackraste trädgården”

“Att åka ut till Färingsö för att fika vid Äppelfabrikens vackra trädgård är alltid trevligt och det är en skön miljö därute. Idag var trädgården mer än vacker! Det jag upplevde var trädgårdspoesi och magi. Platsen framför växthuset gjorde mig som sagt helt stum och jag minns inte senast jag såg något så vackert komponerat. Valerianan svävar över malvor, rosenskära, gurkört mm. För mig är det så nära paradiset man kan komma…”